Sabit hatlardan, dönen ya da hareket eden ekipmanlar arasında akışkan iletimini sağlamak için döner bağlantı elemanları kullanılmaktadır. Ayrıca döner bağlantı elemanları farklı tasarımlarıyla yapısındaki birden çok kanal yardımıyla farklı akışkanların aynı anda transferine de olanak sağlar.

Döner bağlantı elemanları Tekstil, Kağıt, Gıda, Alüminyum, Otomotiv, Çimento, Deri, Petrokimya, Plastik, Ambalaj, vb. birçok sektörde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Temel olarak döner bağlantı elemanı parçaları;

-Şaft; silindir ile beraber dönen ve akışkanın silindire transferini sağlayan parçadır.

-Sızdırmazlık Elemanları; döner bağlantı elemanının kalbidir. Sızdırmazlık elemanları döner bağlantı elemanının akışkanı sızdırmasını engeller.

-Yataklama Elemanları; döner bağlantı elemanları rulman, bronz yataklama veya carbon yataklama elemanına sahiptir. Şaft yataklama elemanı içinde döner.

-Yay; sızdırmazlık yüzeylerinin birbiri üzerinde çalışarak sızdırmazlık sağlaması için gerekli kuvveti sağlar.

-Gövde; bütün iç parçaları bir arada tutar. Tek hatlı modellerde tek bir girişi, çift hatlı modellerde hem giriş kanalı hem de çıkış kanalı vardır.


SIZDIRMAZLIK SİSTEMLERİ

Farklı uygulama ve sistemler için farklı sızdırmazlık sistemleri kullanılmaktadır.

1-KONVANSİYONEL SIZDIRMAZLIK SİSTEMİ

Konvansiyonel sızdırmazlık sistemleri, basınç tipi sızdırmazlık sistemi olarak da adlandırılmaktadır. Akışkan basıncı ve sızdırmazlık yüzeylerine etkiyen kuvvetlerin toplamıyla sızdırmazlık sağlanmaktadır.

Sızdırmazlık elemanları; uzun ömür açısından her uygulamaya göre yüzeylerde min. deformasyon olacak şekilde tasarlanmaktadır. Sızdırmazlık elemanları; uygulamaya ve kullanılacak modellere göre; özel malzemelerden iç bükey ya da dış bükey olarak imal edilmektedirler.

2-DENGELENMİŞ SIZDIRMAZLIK SİSTEMİ

Sızdırmazlık teorisi başlangıçta “sızdırmazlık yüzeylerindeki kuvvet arttıkça, daha iyi sızdırmazlık” olarak düşünülmüştür. Fakat sızdırmazlık yüzeylerindeki kuvvet arttıkça, daha yüksek sürtünme ve dönüş için daha yüksek moment gerekmektedir.

Dengelenmiş sızdırmazlık sistemi ile sızdırmazlık yüzeylerindeki kuvvet, akışkanın basıncından bağımsız olarak minimumda tutulmakta ve daha düşük moment ve daha uzun ömür elde edilmektedir.

SIZD. ELEMANI

O-RİNG

SABİT SIZD. ELEMANI

O-RİNG

KARBON GRAFİT

VİTON NBR EPDM

KARBON GRAFİT

VİTON NBR EPDM

SIC

SIC

TUC

TUC

SERAMİK



4-O-RİNG & DESTEK RİNGLİ SİSTEMLER

Pnömatik ve hidrolik döner bağlantı elemanlarında o-ring & destek ringli sızdırmazlık sistemleri tercih edilmektedir. Statik sızdırmazlık için o-ring, dinamik sızdırmazlık için teflon ring kullanılmaktadır.
O-ring ve destek ring malzemeleri uygulama şartlarına göre değişmektedir.

Özel uygulamalar için farklı konfigürasyonlar ile özel sızdırmazlık sistemleri kullanılmaktadır.